Türkiye’de yabancıların konut alırken tercih ettiği şehirler değişti

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Konut Satışları Arttı

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, ülke genelinde ocak-nisan döneminde 454 bin 145 konut satıldı. Geçen yılın aynı döneminde ise satılan konut sayısı 355 bin 173’tü. Böylece, konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,9 arttı.

Yabancılara yapılan konut satışlarında ise bir azalma yaşandı. Özellikle İstanbul, Antalya ve Mersin’de yabancılara satılan konut sayısında düşüş gözlemlendi. Ancak Ankara, İzmir ve Sakarya’da ise artış yaşandı. Bu durum, yabancıların Türkiye’de konut alımı tercihlerindeki değişiklikleri yansıtıyor.

Yabancıların İstanbul’da Konut Satın Alımı Azaldı

Ocak-Nisan 2024 döneminde yabancılara İstanbul’da 6,957 konut satıldı. Ancak bu yılın aynı döneminde bu rakam 6,018’e geriledi. Dolayısıyla, İstanbul’da yabancılara yapılan konut satışı yıllık bazda yüzde 13,5 azaldı.

Geçen yılın ilk 4 ayında yabancılar İstanbul’da 2,460 konut satın alırken, bu yıl bu sayı 2,314’e düştü. Bu durum, İstanbul’da yabancılara konut satışının yıllık bazda yüzde 5,9 azaldığını gösteriyor.

Antalya’da ise geçen yılın aynı döneminde 2,478 konut yabancılara satılırken, bu yıl bu rakam yüzde 20,7 azalışla 1,965’e geriledi.

Mersin’de Ocak-Nisan 2024’te yabancılara satılan konut sayısı 662 iken, bu yılın aynı döneminde bu rakam yüzde 29,8 düşüşle 465 oldu.

Ankara’da Yabancılara Konut Satışı Arttı

Ankara’da yabancılara satılan konut sayısı geçen yılın ilk 4 ayında 170 iken, bu yılın aynı döneminde 192’ye yükseldi. Bu durum, Ankara’da yabancılara konut satışının yıllık bazda yüzde 12,9 arttığını gösteriyor.

İzmir’de ise yabancılar geçen yılın aynı döneminde 106 konut alırken, bu yıl bu rakam yüzde 16 artarak 123’e ulaştı.

Sakarya’da da Ocak-Nisan döneminde yabancılara 99 konut satıldı. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 82 idi. Bu durum, Sakarya’da yabancılara yönelik konut satışının yıllık bazda yüzde 20,7 arttığını gösteriyor.

Related Posts

En çok kazandıran belli oldu: Ayların ezberi bozuldu

Dünya piyasalarında Donald Trump uygulamaya aldığı kararlarla tüm dengeleri alt üst ederken savaşlar ve savaş tehditleri ile tırmanan gerilim, çok sayıdaki değişkeni ile yatırımcının hızlı giriş çıkışlarına sahne olan kripto para piyasası ve iç …

Haftanın en çok kazandıranları belli oldu

BIST 100 endeksi, en düşük 9.516,86 puanı ve en yüksek 9.771,71 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışının yüzde 2,96 üstünde 9.668,36 puandan tamamladı. Kapalıçarşı’da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 4 …

Yabancılara konut satışı Nisan ayında yükseldi

Türkiye’de yabancılara yapılan konut satışları, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 artarak 1440’a yükseldi. İlk sırada İstanbul yer alırken Türkiye genelinde konut satış sayısı, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 56,6 artarak 118 bin 359 oldu.

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı Nisan’da azaldı

Nisan ayı Motorlu Kara Taşıtları verilerini paylaştı. Nisan ayında 191 bin 983 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Nisan ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 43,5’ini motosiklet, yüzde 41,9’unu otomobil, yüzde 9,0’ını kamyonet, yüzde 2,7 …

Dolar ne kadar oldu?

Döviz kurlarındaki hareketlilik yatırımcılar ve alım-satım yapacaklar tarafından merak ediliyor. Özellikle, 2 Nisan’da açıklanan tarifelerin ardından ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimde tarafların anlaşmaya varmasının yaratacağı etki merak konusu …

Bern’den Bağdat’a…

Şerif Hüseyin’in oğlu Emir Faysal’ın “Irak Kralı” olarak taç giyme töreni, 23 Ağustos 1921 Salı günü, Bağdat’ta Osmanlıların bir zamanlar kışla ve karargâh olarak kullandığı geniş binanın avlusunda sabah saat tam 06.00’da başlamıştı. Günün diğer vakitlerinde nefes almayı bile imkânsız kılan boğucu sıcak nedeniyle böyle bir saat seçilmişti. 36 yaşındaki Faysal, kendisi için hazırlanan yüksek platformun tam ortasında, tahtının üzerinde oturuyordu. Etrafı da tamamen İngiliz subaylarla ve istihbarat