Tayland Meclisi Eşcinsel Evliliği Onayladı

Tayland Senatosu, yasa tasarısını 4’e karşı 130 oyla kabul etti. Mart ayında Temsilciler Meclisi tarafından onaylanan tasarı, Senato komitesi ve Anayasa Mahkemesi tarafından incelendikten sonra kralın resmi onayını alarak yürürlüğe girecek. Bu onayın verilmesi geniş çapta bekleniyor.

Aktivistlerin Görüşleri

18 yaşındaki aktivist Plaifa Kyoka Shodladd, “Bu konuyu yasallaştırmak için 20 yıl uğraştıktan sonra, nihayet sevgi kazandı” diyerek duygularını dile getirdi.

Bölgedeki Durum

Yasa tasarısının kabulü, Tayland’ın Asya’da eşcinsel çiftler için bir sığınak olma statüsünü pekiştiriyor. Şu ana kadar sadece Tayvan ve Nepal eşcinsel evliliği yasallaştırmış durumda. Hindistan, bu konuda yakın adımlar atsa da, Yüksek Mahkeme kararı Parlamento’ya devretti. Başbakan Narendra Modi, eşcinsel evliliğe karşı güçlü bir şekilde konuştu.

Asya’daki Diğer Ülkeler

Bazı Asya ülkelerinde eşcinsel ilişki bir suç olarak kabul ediliyor. Endonezya, 2022’de evlilik dışı cinsel ilişkiyi yasadışı hale getirirken, Brunei 2019’da eşcinsel ilişkiyi taşlanarak ölümle cezalandırılabilir kıldı. Ancak geniş çaplı uluslararası protestoların ardından Brunei, idam cezalarını uygulamayacağını açıkladı.

Yasa Tasarısının Detayları

Tayland’ın yasa tasarısı, evliliği 18 yaş ve üzeri iki kişi arasında bir ortaklık olarak tanımlamakta ve cinsiyet belirtmemektedir. Tasarı, LGBTQ+ çiftlerine çocuk evlat edinme, vergi muafiyetlerinden yararlanma, miras bırakma ve partnerleri iş göremez hale geldiğinde tıbbi tedavi için onay verme konularında eşit haklar tanıyor.

Kamuoyu Desteği

Yasa tasarısı, ilk versiyonunun 20 yıl önce tanıtılmasından bu yana tartışmalı bir konu olmuştur. Tayland, eşcinsel çiftler için dünyanın en açık yerlerinden biri olmasına rağmen, sosyal açıdan muhafazakarlığını koruyor. Şubat ayında, milletvekilleri insanların resmi belgelerde cinsiyet değiştirmelerine izin verme önerisini reddetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx