MR Randevusu bir yıl sonraya verilen var: Hekimler isyan etti

Aile Hekimlerinden Sağlık Bakanlığına Uyarı: “Sağlık Politikalarınız Halkın Sağlığına Zarar Veriyor!”

Aile hekimlerine dair yönetmelik, bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Ancak aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı’na önemli uyarılarda bulundu. Hekimler, “Sağlık sistemini yönetemiyorsunuz; bir yıl sonraya verilen MR randevularının sorumlusu biz değiliz” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi, sağlık politikalarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Mehlepçi, “Çalışanları dinlemeyen, anlamayan, görmeyen, yok sayan, değersizleştiren sağlık politikalarınızın sonucunda halkın sağlığına zarar veriyorsunuz. Bizi de halkı da oyalamaktan vazgeçin” çağrısında bulundu.

Mehlepçi, birinci basamağın asıl görevinin, insanları hastalıklardan korumak ve sağlıklı bir topluma ulaşmak olduğunu vurgulayarak, “Ancak Bakanlık, düzgün bir sağlık sistemi kuramıyor ve var olan sistemi yürütemiyor” dedi.

Mehlepçi’nin açıklamaları şu şekilde:

“Hastanın gelip gelmemesi, ilacın yazılıp yazılmaması… Her durumda bir kesinti. Her şeyi performansa bağlayan, sağlığı bir meta olarak gören bir anlayış… Çalışanları dinlemeyen, anlamayan, görmeyen, yok sayan, değersizleştiren sağlık politikaları… Tüm bunların karşısında sahada çalışan bizler varız. İtiraz ediyoruz! Bunu anlatabilmek için 14 günlük iş bırakmalar yaptık, sayısız basın açıklamaları düzenledik. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekimlerin, ebelerin, hemşirelerin emek kaybına, hak kaybına, motivasyon kaybına dur demek için. Çünkü asıl zarar hastanın sağlığına oluyor.

“İKİ SENE SONRA AMELİYAT TARİHİ VERİLİYOR”

“Ancak Bakanlık, düzgün bir sağlık sistemi kurgulayamıyor ve var olan sistemi de yürütemiyor. Bugün bulunamayan doktor randevuları, altı ay ile bir yıl sonraya verilen MR’lar, ultrasonlar, iki sene sonraya verilen ameliyat tarihlerinin sorumlusu biz değiliz!

Yine de bu eksikleri kapatmak için birinci basamak çalışanlarına hem ağır iş yükü yükleniyor hem de görev tanımımız dışında işler dayatılıyor. Bizi yoksullukla, açlıkla terbiye etmeye çalışıyorlar. Bağımsız STK’lar yok sayıldı, çalışanlar hiç dinlenmedi. Korku, maaş kesintisi, ceza… Tüm bunlarla bizleri zorla çalıştırmaya, tükenmişliğe sürüklemeye ve şiddet sarmalına itmeye devam ediyorlar. “Giderlerse gitsinler” zihniyetiyle değersizleştirilen bir meslek onuru! Adına “sağlıkta dönüşüm” dedikleri şey aslında bizim için bir “sağlıkta ölüşüm” politikasına dönüştü. Biz aile sağlığı merkezlerinde çalışan ebe, hekim ve hemşireler olarak sadece bir şey istiyoruz:

İşimizi yapmak! İşimizi yaparken de hiçbir performans kriterine dayanmayan, emekliliğe yansıyacak, yoksulluk sınırının üzerinde, insanca yaşayabileceğimiz bir maaş almak. Bizi dinleyin! Bizi dinlemezseniz halkın sağlığını da, bizi de kaybedeceksiniz. Bizi de halkı da oyalamaktan vazgeçin.

Related Posts

Alzheimer’a karşı günde tek bir hap umudu: İnsanlarda test ediliyor

Alzheimer’a karşı geliştirilen yeni nesil bir ilaç, hastalığın tedavisinde ezber bozacak bir mekanizma sunuyor. Beyindeki stres hormonunu hedef alan ilaç, hafıza üzerindeki olumlu etkileriyle dikkat çekiyor.

Yaz aylarında duşta yapılan ölümcül hata!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle pek çok kişi serinlemenin yollarını ararken, çareyi soğuk suyla duş almakta buluyor. Ancak uzmanlara göre bu yaygın alışkanlık düşündüğümüz kadar masum değil ve bazı sağlık riskleri barındırıyor.

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Klima kaynaklı baş ağrılarına dikkat: İşte serinlerken dikkat edilmesi gerekenler

Klima kaynaklı baş ağrılarına dikkat: İşte serinlerken dikkat edilmesi gerekenler

Masum gibi başlıyor, ciddi sorunlara yol açabiliyor: Alerjik rinite dikkat!

Burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi basit belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinit, tedavi edilmediğinde uyku apnesinden işitme kaybına kadar birçok ciddi sağlık problemine neden olabiliyor.

Çocuğum hangi sporu yapsın? Genetiğin şifresi yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.