Lojistik devinin CEO’sundan tarife uyarısı: İflas ve işsizlik dalgası yaratabilir

Flexport CEO’su Ryan Petersen: Tarifeler Küçük İşletmeleri Tehdit Ediyor

ABD merkezli lojistik şirketi Flexport’un CEO’su Ryan Petersen, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi tarifeleri hakkında endişelerini dile getirdi. Petersen, tarifeler nedeniyle küçük işletmelerin yüzde 80’inin zor durumda olabileceğini belirtti.

Business Insider’ın aktardığına göre, Petersen cuma günü katıldığı bir podcast yayınında yaptığı açıklamada, ABD’nin Çin’den gelen ürünlere uyguladığı yüzde 145’lik gümrük vergisinin “toplumsal iflaslara” neden olabileceğine dikkat çekti. Petersen, “Çin’den ürün alan küçük işletmelerin yaklaşık yüzde 80’inin iflas edeceği bir durumdan bahsediyoruz. Ve bu durumda milyonlarca çalışan işsiz kalacak.” şeklinde konuştu.

“ABD, Ticaret Savaşından Geri Adım Atabilir”

ABD’li tüketicilerin Çin’den aldığı ürünlerin fiyatlarının artması durumunda alternatif ürünlere geçebilecekleri opsiyonel mallar olduğunu vurgulayan Petersen, “Müşterilerimiz arka bahçelerinde kullanmak için Çin’den pizza fırını satın alıyor. Bu gerçekten eğlenceli ürünler. Fiyatlarda yüzde 50 veya daha yüksek bir artış olduğunda dışarı çıkıp Domino’s’tan pizza alabilirsiniz, değil mi?” şeklinde konuştu.

Petersen, bu nedenle ABD’nin Çin ile olan ticaret savaşından geri adım atabileceğini düşündüğünü ifade etti.

ABD, 2024’te Çin’den 438,9 Milyar Dolarlık İthalat Yaptı

Petersen geçen ay yaptığı bir açıklamada, müşterilerin tarifeler karşısında özellikle bunların uygulanma şekli karşısında kendilerini “felç olmuş” hissettiklerini söyledi. Hiçbir ülkenin tedarik zincirleri için güvenli gelmediğini belirtti.

ABD Başkanı Trump da bu ay yaptığı bir açıklamada, yüksek tarifelerin ABD’deki tüketimi etkileyebileceğine dikkat çekerek Çin’e daha yüksek tarife uygulamak istemeyebileceğini belirtti. Aynı gün Çin’den yapılan açıklamada ise Pekin’in Trump’ın “tarife oyunları” konusundaki tavrının dikkate alınmayacağı bildirildi.

ABD’de paylaşılan resmi verilere göre, ABD 2024 yılında Çin’den 438,9 milyar dolar değerinde mal ithal etti. Çin, ABD’nin toplam ithalatının yüzde 13’ünden fazlasını oluşturuyor.

Related Posts

CHP’li Kış’tan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’e sert eleştiri: ‘Bu çöküşe ortak olmuştur’

Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler ciddi endişelere yol açıyor. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, imalat sanayindeki düşüş ve yüksek borç yüküne dikkat çekerek, hükümeti eleştirdi. Kış, ekonomik durumu eleştirerek, ‘İş dünyası batıyor, yatırımcı kaçıyor, siz koltuk peşindesiniz’ dedi.

Bakan Kurum: 1640 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “İstanbul’da hasar tespit çalışmalarımız kapsamında şu ana kadar 18 bin 74 binayı inceledik. 16 bin 434 binanın hasarsız, 1640 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik” dedi.

Merkez Bankası’ndan bankalara yeni talimat: Hesaplamalar değişiyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası zorunlu karşılıklar için ödenen faizin hesaplanma yönteminde değişikliğe gitti. Yeni düzenleme ile banka faiz hesaplamasında kullanılan yöntem değişerek, Türk Lirası’nı desteklemesi beklenen etkiler yaratması öngörülüyor.

Küresel askeri harcamalar rekor kırdı: Savaş endişesi trilyon dolarlık artış getirdi

Jeopolitik gerilimlerin tırmanmasıyla küresel askeri harcamalar 2024’te yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolara ulaştı. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki hızlı yükseliş dikkat çekerken, Türkiye’nin askeri bütçesi son 10 yılda yüzde 110 büyüdü.

Yatırım hazırlıkları ve işbirlikleri savunma ve havacılık şirketlerine yaradı

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin savunma yatırımlarını artırma kararı alması ve Türkiye ile de bu kapsamda işbirlikleri yapılması, hem küresel hem yurt içindeki savunma şirketlerinin hisselerinde kayda değer yükselişler olmasını sağladı.

Emtia piyasalarında tarife iyimserliği

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir