Intel, 13 ve 14. Nesil Core i9 İşlemcileri Etkileyen Sorunlar İçin Yeni Bilgiler Sağladı

Intel’in 13. ve 14. Nesil Core i9 masaüstü CPU’larında (K/KF/KS) yaşanan kararsızlık sorunlarından bahsetmiştik. Problemleri kökünden çözemeyen mavililer raporları inceleme devam ediyor. Temel neden henüz belirlenemedi, ancak şirket istikrarsızlığın önlenmesine yardımcı olmak için rehber niteliğinde bilgiler sağladı. Ayrıca güç sistemiyle ilgili bir hata da tespit edildi ve özel bir yama sunmak üzere ortaklarla olan çalışma sürüyor.

Çiplerin istikrarsız çalışmasını sağlayan birçok neden olabilir. Bunlardan birinin işlemcinin güvenli bir şekilde çalışamayacak kadar sıcak olsa bile turbo frekanslarda çalışmasına izin veren yüksek voltaj girişi olduğu belirtiliyor. Intel, bu koşulların önceden uygulanan BIOS ayarları nedeniyle ortaya çıktığını söylüyor.

Yapılan analizlerle ortaya çıkarılan bir hata Enhanced Thermal Velocity Boost (eTVB) algoritması içinde yer alıyor ve etkilenen CPU’lar için çalışma koşullarını etkileyebiliyor. Bu algoritma normalde CPU saat frekansını otomatik olarak artırmalı lakin her durumda değil. CPU yalnızca belirli bir sıcaklığın altında ve belirli koşullarda çalışırken.

eTVB hatasını gidermek isteyen Intel, anakart üreticileri için bir yama yayınladı. Yamalar, 19 Temmuz 2024 tarihinden önce BIOS güncellemeleri şeklinde kullanıcılara sunulacak. Ancak bu güncellemeler doğrudan stabilite sorunlarını çözmeyecek, sadece çözüme katkıda bulunabilecek potansiyele sahip.

Ek olarak Intel, 13. ve 14. Nesil masaüstü CPU’ları için önerilen güç dağıtım ayarlarının bir tablosunu paylaştı. Şirket Mayıs ayında anakart ortaklarından 13. ve 14. Nesil CPU’lar için doğru güç ayarlarını belirlemek üzere “Intel Varsayılan (Temel) Profili”ni uygulamalarını istemişti.

Son olarak mavi takımın biri uyarısı da var. Intel, hız aşırtma yapmak ya da önerilenden daha yüksek güç dağıtım ayarları kullanmak isteyen kullanıcıları “hız aşırtma garantiyi geçersiz kılabileceğinden ya da sistem sağlığını etkileyebileceğinden riski kendilerine ait olmak üzere” uyarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx