Güney Afrika’da abluka altındaki ‘kaçak madenden’ 60 kişinin cansız bedeni çıkarıldı

Güney Afrika’da ‘Kaçak Madencilik’ Operasyonu Sonucunda İnsan Hakları İhlali İddiaları

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde, polisin ‘yasadışı madencileri’ hedef alarak başlattığı operasyonlar kapsamında, aylarca su ve gıda tedarikini kestiği Stilfontein altın madeninde yaşananlar tepkilere neden oluyor. Eylül ayında kuşatma altına alınan madende iki gün içinde en az 60 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı açıklandı.

Devlet televizyonu SABC, hükümetin yaklaşık 600 bin dolar bütçe ayırarak başlattığı kurtarma operasyonunun ilk gününde madenden 26 ‘kaçak madencinin’ çıkarıldığını duyurdu. Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile başlatılan operasyon gün geçtikçe daha fazla insan hakları ihlali iddialarına yol açıyor.

106 Kişi ‘Yasa Dışı’ Madencilik Suçlamasıyla Gözaltında

Polis, dün yaptığı açıklamada, madenden en az 60 kişinin cesedinin çıkarıldığını duyurdu. Operasyon kapsamında 106 kişinin ‘yasadışı madencilik’ suçlamasıyla gözaltına alındığı belirtildi. Stilfontein’de mahsur kalan madencilerin yaşadığı vahim durum, insan hakları savunucuları tarafından endişeyle izleniyor.

Güney Afrika’da altın ve diğer değerli madenler için yapılan ‘kaçak madencilik’ faaliyetlerinin ekonomiye yıllık ortalama 3,8 milyar dolar maliyeti olduğu tahmin ediliyor. Ülke genelinde 10 ila 30 bin kişinin ‘kaçak madencilik’ sektöründe yer aldığı biliniyor. Bu durum, insan hakları ihlalleri ve acil eylemler gerektiren durumların artmasına neden oluyor.

Her geçen gün daha fazla insanın etkilendiği durum karşısında, uluslararası toplumdan ve insan hakları kuruluşlarından çözüm talepleri yükselmeye devam ediyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

Almanya’da 2 Türk’e kritik görev verildi

Almanya Federal Meclisi’nde yeni yasama döneminde, Dokunulmazlık ve İçtüzük Komisyonu’nun başkanlığına Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Macit Karaahmetoğlu, başkan vekilliğine ise Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nden milletvekili Tijen Ataoğlu getirildi.

Yeni bir kriz sessizce şehri sardı… Havaya bakmadan yürümek imkânsız!

Seul sakinleri şu sıralar şehirde yürürken sadece doğanın tadını çıkarmıyor; başlarını kaldırdıklarında, göz hizasında ya da adım attıkları “aşk böcekleri”yle karşılaşıyorlar. Görüntüleri sosyal medyada hızla yayılan bu haşereler, şehirde hem görsel bir rahatsızlık hem de tartışma konusu haline geldi.

Bakan Fidan: İran-İsrail arasında kalıcı bir barışa dönülmesi şu andaki stratejik hedeflerimizden biri

Bakan Fidan: İran-İsrail arasında kalıcı bir barışa dönülmesi şu andaki stratejik hedeflerimizden biri

CHP’nin avukatı Çağlayan: Mahkemenin partiyi kimin yöneteceğine dair bir şey demesi mümkün değil, davanın siyaset gündeminde yeri kalmadı!

CHP’nin avukatı Çağlayan: Mahkemenin partiyi kimin yöneteceğine dair bir şey demesi mümkün değil, davanın siyaset gündeminde yeri kalmadı!

İran’dan BMGK’ya İsrail ve ABD ile ilgili çağrı: ‘Zararların tazmin edilmesini istiyoruz’

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) İsrail ve ABD’yi saldırganlık eyleminin başlatıcısı olarak tanımaya çağırdı.

Mahmut Tanal: İrfan Değirmenci’yi aldık…

Mahmut Tanal: İrfan Değirmenci’yi aldık…