Emtia piyasalarında tarife iyimserliği

Trump, Fed Başkanı ve Çin Üzerine Olan Söylemlerini Yumuşatıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ve Çin’e yönelik söylemlerinin tonunu yumuşatması dikkati çekti. Trump’ın, Çin ile tarifeler konusunda devam eden müzakereler hakkındaki açıklamaları Pekin yönetimi tarafından yalanlansa da piyasalarda iyimser bir hava hakim. Son açıklamalarında Trump, Çin ile gerçekleştirdikleri görüşmeleri tekrarladı.

ABD yönetimi, tarifelerin ardından diğer ülkelerle de müzakere süreçlerine devam ediyor. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD ve Güney Kore’nin ticaret görüşmelerinde “oldukça başarılı” olduklarını belirtti ve iki ülkenin ticaret konusunda yakın zamanda anlayışa dayalı bir mutabakata varabileceğini söyledi.

Bessent, Trump’ın uygulamaya koymaya çalıştığı sert tarifeleri hafifletmek için çaba sarf ettiğini belirtirken, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller ise tarifelerin işten çıkarmaları artırabileceğini ve işsizlikte önemli bir artış olması durumunda faiz indirimlerinin desteklenebileceğini açıkladı.

Jeopolitik gelişmeler de yatırımcıların odağında yer alıyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD ile Ukrayna krizinin çözümüne yönelik diyaloğu sürdürdüklerini belirterek, “Rusya ve ABD bu aşamada krize uzun vadeli bir çözüm bulmayı hedefliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, dolar endeksinin düşük seviyelerde seyretmesi, emtia piyasasında talebi artırarak varlık fiyatlarının yukarı yönlü hareketini destekliyor.

  • Altın Rekor Seviyelere Ulaştı

Değerli metallerde karışık bir seyir izlenirken, altının ons fiyatı 3.500 dolar seviyesine ulaştıktan sonra geri çekilerek haftayı yüzde 0,1 değer kazancıyla 3.319 dolardan kapattı. Paladyumda yüzde 2,2 azalırken, platinde yatay seyir izlerken, gümüşte yüzde 2,1 artış kaydedildi.

Baz metallerde, ABD-Çin ticaret geriliminin yumuşamasının imalat sanayisine olumlu yansıyacağı beklentileriyle nikel hariç pozitif bir seyir izlendi.

Tezgah üstü piyasalarda bu hafta fiyatlar, libre bazında bakırda yüzde 3,2, kurşunda yüzde 1,3, alüminyumda ve çinkoda yüzde 2,3 artarken, nikelde yüzde 1,3 azaldı.

  • Petrol Talebindeki Beklentiler

Petrol fiyatları, küresel ticaret savaşında yumuşama sinyallerine rağmen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretimi artırma planı ve Rusya petrolünün piyasaya dönme ihtimaliyle geriledi.

OPEC ve bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun, haziranda üretimi artırma planları ile ABD ile Çin arasında uzlaşma sağlanabileceğine dair beklentiler fiyatlar üzerinde etkili oldu. OPEC+ üyesi 8 ülke, haziranda üretim planlarını görüşmek üzere 5 Mayıs’ta toplanacak.

ABD’nin Rusya-Ukrayna anlaşmasına yönelik adımları ve İran ile yürüttüğü nükleer anlaşma müzakereleri de arz fazlası beklentilerini destekledi.

Bu hafta Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1,6 azalırken, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gazın İngiliz termal birimi (MMBtu) cinsinden fiyatı yüzde 7 değer kaybetti.

  • Tarım Emtiası ve Hava Koşulları

Tarım emtia tarafında, küresel risk iştahının artmasıyla karışık bir seyir izlenirken, özellikle ABD’de ekim gecikmeleri ve olumsuz hava koşullarının piyasalar üzerinde etkili olduğu gözlemlendi.

ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) verilerine göre, eski sezon buğday satışlarında iptaller, yeni yapılan satışlardan daha fazla oldu. Bu durum, eski sezon için talebin zayıfladığını gösterdi. Küresel anlamda Rusya, Ukrayna, Çin ve Avustralya’daki kuraklık riskinin, arz tarafında endişeleri artırmaya devam ettiği belirtiliyor.

İklim koşulları tarım emtia üzerinde etkili olurken, Kuzey Amerika’da sıcak hava dalgaları ve fırtına sistemlerinin tarım alanlarında karmaşık etkiler oluşturduğu gözlemlendi. Bu durum, toprak nemini artırarak uzun vadeli üretim için olumlu bir zemin hazırlarken, sel ve aşırı yağışlar ekim çalışmalarını aksattı.

Öte yandan, dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı Hindistan’da pirinç stokları rekor seviyelere ulaştı. Ülkede açıklanan verilere göre, 1 Nisan itibarıyla devlet pirinç stokları hükümetin hedeflediği 13,6 milyon tonun üzerinde, 63,1 milyon ton ile rekor seviyeye ulaşarak haftayı kile başına fiyatlar soya fasulyesinde yüzde 1,1 artışla, buğdayda yüzde 3,1 artışla, pirinçte yüzde 4 düşüşle ve mısırda yüzde 1,3 düşüşle tamamladı.

Dünyanın en büyük kahve üreticisi Brezilya’da 2025-2026 dönemi kahve rekoltesinin, geçen yılki kurak havanın etkisiyle önceki mahsule göre düşebileceği öngörülmesiyle ABD’de faaliyet gösteren emtia borsası Intercontinental Exchange’te libre bazında fiyatlar, şekerde yüzde 2 artışla, kahvede yüzde 7,1 artışla, pamukta yüzde 2,3 artışla yükseldi. Kakaonun ton başına fiyatı ise arz endişeleriyle yüzde 13,6 artarak haftayı tamamladı.

Related Posts

Yatırım hazırlıkları ve işbirlikleri savunma ve havacılık şirketlerine yaradı

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin savunma yatırımlarını artırma kararı alması ve Türkiye ile de bu kapsamda işbirlikleri yapılması, hem küresel hem yurt içindeki savunma şirketlerinin hisselerinde kayda değer yükselişler olmasını sağladı.

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Bakan Yumaklı: Hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hububat alanlarında ÇKS kayıtlarına göre; bir önceki yıla göre 2,7 milyon dekar artış ve tüm tarım alanlarında 4 milyon dekar artış tahmin ediyoruz. 3 yıllık açıkladığımız üretim planlaması sonunda ise hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz” dedi.

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Ekonomide güven algısına zarar verecek gelişmelerin uzağında kalmalıyız

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, dünya ekonomisinin yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için güven ortamının güçlendirilmesi ve yatırımcılar için uygun iklimin sağlanması gerektiğini söyledi. Ardıç, enflasyonla mücadelede kontrolün kaybedilmemesi, gıda arzının güvence altına alınması ve sanayide dijital dönüşümün hızlandırılması çağrısında bulundu.

Tarife savaşında kâr-zarar hesabı

ABD ile süregelen ticaret savaşının belirli sektörlerde ağır ekonomik sonuçlara yol açması, Çin’i bazı gümrük vergilerini gözden geçirmeye itti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir