Prijedor’da 33 yıl sonra katledilen Boşnaklar anıldı

Bosna Hersek’te 33 Yıl Önce Katledilen Boşnak Sivillerin Kalıntıları Defnedildi

Bosna Hersek’in kuzeyindeki Prijedor kentinde, Sırplar tarafından 33 yıl önce acımasızca katledilen 7 Boşnak sivilin kalıntıları, düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildi. Ülkede 1992-1995 yılları arasındaki savaşta yaşamını yitiren Boşnak sivillere ait kemik kalıntıları, Kamicani Anıt Merkezi’nde gerçekleştirilen cenaze namazının ardından gözyaşlarıyla defnedildi.

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, cenaze namazını kıldırırken, Sırpların Prijedor’da büyük bir nefret ve soykırım unsurlarını barındıran bir şekilde suç işlediklerini belirtti. “Çocuklar, kadınlar ve yaşlı insanlar hayvanlar gibi öldürüldüler. Erkekler toplama kamplarına götürüldü ve orada vahşice öldürüldüler.” dedi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyesi Denis Becirovic de Prijedor’da yaşananların unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Prijedor’da yaşananları “ağır savaş suçu ve insanlığa karşı suç” olarak tanımladığını hatırlattı.

Denis Becirovic, etnik temizlik yapıldığını belirterek, “Prijedor’da işlenen insanlık suçlarının 33. yıl dönümünde tüm dünyaya şunu söylemek istiyoruz; kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Savaş suçlularının cezalandırılması için mücadelemize devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Bugün defnedilen 7 Boşnak sivil 1992 yılında katledilmişti. En genç kurban 24 yaşındayken öldürülen Semir Alic iken, en yaşlısı katledildiğinde 70 yaşında olan Kasim Bajraktarevic’ti.

Prijedor’daki Katliam

1992 yılında Bosna’da başlayan savaşın ilk günlerinde Prijedor’daki Sırp kökenli Simo Drljaca, şehirdeki Sırp polis karakollarındaki 1775 Sırp’ı bir ay içinde silahlandırdı. Sırp birlikleri, 29 Nisan 1992’de şehri ele geçirirken, bir süre sonra 23 Mayıs’ta Prijedor çevresindeki köylere saldırdı. Bu saldırılarda 102’si çocuk olmak üzere 3 bin 176 sivil hayatını kaybetti.

Sırplar, 31 Mayıs 1992’de yerel radyolardan yaptıkları duyuruyla Sırp olmayanları belirlemek için beyaz çarşaf asmalarını ve beyaz kurdele takmalarını istediler. Bu talimatları yerine getiren Sırp olmayanlar, esir kamplarına götürülerek çeşitli işkencelere maruz kaldı. Prijedor’da yaklaşık 30 bin sivil toplama kamplarına götürülürken, binlerce kişi doğdukları yerlerden sürgün edildi.

Her yıl 20 Temmuz’da düzenlenen törenle Prijedor’da hayatını kaybeden ve kimlikleri tespit edilen Boşnak sivillerin kalıntıları toprağa veriliyor.

Related Posts

Telinden çivisine kadar hesaplandı: 58 lira 87 kuruşluk devlet anlayışı.. Atatürk’ten ibretlik ödeme

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, kendisine gönderilen elmaların parasını cebinden ödediği ortaya çıktı.

Ayşe’yi ölüme götüren 9 gün

Cinayet işleyip 2 yıl serbestçe dolaşan eski polis Cemil Koç’un tutuklama kararı 9 gün önce çıksa Ayşe Tokyaz yaşayabilirdi.

Trabzonspor gol oldu yağdı

Trabzonspor, hazırlık maçında attığı 4 golle kazandı. Yeni transfer ilk golünü attı.

Tunceli’de Nehirde Boğulma

Pülümür Nehri’nde serinlemek isteyen iki arkadaş akıntıya kapıldı. Biri hayatını kaybetti.

İran’da büyük patlama: Yaralılar var

Gilan eyaletinden yayın yapan Gilanistan haber sitesine göre, akşam saatlerinde Reşt’teki Şehid Bahoner caddesinde şiddetli bir patlama meydana geldi. Nedeni henüz belli olmayan patlamada bir dil öğretim merkezi, bir kuyumcu ve park halindeki araçlar …

MSB’den Kıbrıs Barış Harekatı’na ait tarihi fotoğraflar

MİLLİ Savunma Bakanlığı (MSB), Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51’inci yıl dönümü kapsamında, kendi arşivinden bazı fotoğrafları ilk kez sosyal medya hesabından yayımladı.