Merkez Bankası’ndan bankalara yeni talimat: Hesaplamalar değişiyor!

Merkez Bankası Zorunlu Karşılık Faizi Hesaplama Yöntemini Değiştiriyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılıklar için ödenen faizin hesaplanma yönteminde önemli bir değişikliğe gidiyor. Artık bu faiz, politika faizi yerine ağırlıklı ortalama fonlama faizi üzerinden belirlenecek.

Politika Faizi Yükseltilmişti

Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 46 seviyesinde bulunurken, son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından bu yana ağırlıklı ortalama fonlama faizi, faiz koridorunun üst bandına yakın bir seviyeye yükseldi. Nisan ayındaki PPK toplantısında politika faizi yüzde 46’ya, faiz koridorunun üst bandı ise yüzde 49’a çıkarılmıştı.

Analistler, bu değişikliğin bankalar için sınırlı da olsa pozitif etkiler yaratabileceğini, mevduat maliyetlerini düşürebileceğini ve Türk Lirası’nı destekleyebileceğini belirtiyor.

Related Posts

CHP’li Kış’tan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’e sert eleştiri: ‘Bu çöküşe ortak olmuştur’

Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler ciddi endişelere yol açıyor. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, imalat sanayindeki düşüş ve yüksek borç yüküne dikkat çekerek, hükümeti eleştirdi. Kış, ekonomik durumu eleştirerek, ‘İş dünyası batıyor, yatırımcı kaçıyor, siz koltuk peşindesiniz’ dedi.

Lojistik devinin CEO’sundan tarife uyarısı: İflas ve işsizlik dalgası yaratabilir

Flexport CEO’su Petersen, ABD’nin Çin’e uyguladığı yüzde 145’lik gümrük vergisi sebebiyle küçük işletmelerin yüzde 80’inin “ölebileceğini” söyledi.

Bakan Kurum: 1640 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “İstanbul’da hasar tespit çalışmalarımız kapsamında şu ana kadar 18 bin 74 binayı inceledik. 16 bin 434 binanın hasarsız, 1640 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik” dedi.

Küresel askeri harcamalar rekor kırdı: Savaş endişesi trilyon dolarlık artış getirdi

Jeopolitik gerilimlerin tırmanmasıyla küresel askeri harcamalar 2024’te yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolara ulaştı. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki hızlı yükseliş dikkat çekerken, Türkiye’nin askeri bütçesi son 10 yılda yüzde 110 büyüdü.

Yatırım hazırlıkları ve işbirlikleri savunma ve havacılık şirketlerine yaradı

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin savunma yatırımlarını artırma kararı alması ve Türkiye ile de bu kapsamda işbirlikleri yapılması, hem küresel hem yurt içindeki savunma şirketlerinin hisselerinde kayda değer yükselişler olmasını sağladı.

Emtia piyasalarında tarife iyimserliği

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir