CERN’de, akıllı telefon kameralarıyla anti-madde avı!

CERN ve TUM’dan Anti-Hidrojen İmha Deneyi

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN)’in Antimadde Merkezi’nde yürütülen AEgIS işbirliği, evrenin nadir fenomenlerinden biri olan antiproton imhasını gözlemlemek için çığır açıyor. Münih Teknik Üniversitesi (TUM) araştırma ekibi, cep telefonu kameralarından ilham alarak OPHANIM adını verdikleri devasa bir görüntüleme sistemi oluşturdu.

OPHANIM, antiprotonların sıradan maddeyle temas ettiği anları yakalayarak imha sürecini detaylı bir şekilde inceleyecek. Projenin Baş Araştırmacısı Francesco Guatieri, mobil kamera sensörlerinin yüksek çözünürlükle bu hassas ölçümü gerçekleştirebileceğini belirtti. Ancak sensörleri bilimsel deney için uyarlamak mühendislik becerisi gerektirdi.

Sensörlerin üzerindeki ince katmanları çıkarmak için mikro mühendislik uygulayan ekip, OPHANIM dedektörünü antiproton imha olaylarını gerçek zamanlı olarak izleyebilecek şekilde geliştirdi. Bu gelişmiş kamera sensörleri, şimdi parçacık fiziğinde kullanılıyor ve parçacıkların yörüngelerini inanılmaz bir çözünürlükle görüntüleyebiliyor.

OPHANIM’in geliştirilen teknolojisi, sadece antimadde araştırmaları için değil, genel parçacık izleme deneylerinde de kullanılabilir hale getirildi. Bu proje, bilimin sınırlarını zorlayarak mevcut teknolojileri dönüştürmenin önemli bir örneğini sunuyor.

Related Posts

Real Madrid efsanesi Casillas’tan dev teknoloji lansmanı

Hisense, FIFA Dünya Kulüpler Kupası 2025’in resmi ekran tedarikçisi olarak, Dubai’de 116 inçlik UX serisi RGB-MiniLED televizyonunu tanıttı. Lansman, Mall of the Emirates’teki Hisense Arena’da gerçekleşti ve etkinliğe eski Real Madrid kalecisi Iker …

Polonyalı, Macar ve Hint astronotlar uzay yolculuklarına başladı

Polonya, Macaristan ve Hindistan vatandaşı üç astronot, ABD’nin en deneyimli astronotlarından Peggy Whitson ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru yola çıktı.

Dünyaca ünlü Çin markasından Tesla’yı kızdıracak hamle!

Katı hal batarya teknolojisine yönelik ilk adımını da bu hamleyle atan şirket, enerji yoğunluğu ve iyon iletkenliği gibi redikal engelleri aşmayı amaçlayan yeni bir elektrot tasarımına ilişkin patentini kamuoyuna ile paylaştı. Patent, katmanlı bir …

BMW’den EV çağına yeni soluk: 800 km menzil, ışık hızında şarj

Alman otomotiv devi BMW, elektrikli araç pazarındaki iddiasını yeni nesil iX3 ile güçlendiriyor. Şirketin “Neue Klasse” adını verdiği yepyeni platform üzerine inşa edilen ilk seri üretim model olacak iX3, 2025 IAA Mobility fuarında dünya prömiyerini …

Bilim kurgu gerçek oldu! Yapay zeka artık zihin okumaya başladı

Avustralya’nın Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar, düşünceleri beyin dalgalarından okuyarak metne dönüştüren bir yapay zeka modeli geliştirdi. Çalışmada, beyin aktivitelerini ölçen giyilebilir elektroensefalogram (EEG) başlığı kullanıldı. Yapay …

iPhone’unuzda yer kalmadıysa bu özellik hayat kurtaracak: İşte yeni özellik

Apple, iOS 26 güncellemesiyle birlikte düşük depolama alanına sahip iPhone kullanıcılarını rahatlatacak yeni bir özelliği hayata geçiriyor. “Dinamik Depolama Rezervi” adı verilen bu sistem, yazılım güncellemeleri sırasında cihazda geçici olarak boş alan oluşturarak, güncelleme işlemlerinin sorunsuz tamamlanmasını sağlıyor.