Foton teorisi ispatlayan Türk profesörden ABD gümrük vergisine çözüm önerisi

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesinden Önemli Değerlendirme: Türkiye için Yüksek Teknolojili İhracatta Önemli Fırsatlar

Albert Einstein’ın 100 yıl önce ortaya attığı foton teorisini bilimsel olarak doğrulayan Fırat Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, ekonomiye de önemli bir bakış açısı getiriyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni gümrük vergisi düzenlemelerinde Türkiye’ye tanınan istisnai durumun, yüksek teknolojili ihracat için büyük bir fırsat olduğunu vurguluyor.

Fırat Üniversitesi’nde kurduğu teknoloji şirketi ile foton özelliklerini gözler önüne seren “kuantum parçacık algılayıcı” geliştiren Yakuphanoğlu, bilimsel başarısını ekonomi alanında değerlendirmek istiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın son vergi düzenlemesinde Türkiye’ye uygulanan sabit %10 gümrük vergisi oranının diğer ülkelere göre avantajlı olduğunu belirten Yakuphanoğlu, bu durumun Türkiye’nin teknoloji ihracatındaki rekabetçi pozisyonunu güçlendireceğini ifade ediyor.

“Türkiye’nin Rekabet Gücü Artıyor”

Prof. Dr. Yakuphanoğlu, gümrük vergisi kararında Türkiye’nin sabit %10 oranının rekabet gücünü artırdığını belirterek, “Yüksek maliyetli teknoloji ürünleri, Amerika pazarında daha rekabetçi fiyatlarla yer alabilir. Bu durumu iyi değerlendirmeli ve stratejik adımlarla ilerlemeliyiz” şeklinde konuştu.

İhracatta Teknoloji Odaklı İki Strateji

Yakuphanoğlu, Türkiye’nin bu fırsatı değerlendirmek için iki ana stratejisi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

İlk olarak, Türkiye’de faaliyet gösteren yüksek teknoloji firmalarının kendi üretim kapasitelerini güçlendirmesi ve doğrudan ABD pazarına yönelmesi. İkinci olarak ise uluslararası üreticilerle iş birliklerine gidilerek Türkiye’de ortak yatırımlar yapılması. Böylece yerli ve yabancı yatırımcılar birlikte kazanç sağlayabilirler.

“Türkiye, Teknoloji Üretmeye Odaklanmalı”

Yakuphanoğlu, yüksek teknolojili ürünlerin artık zorunluluk haline geldiğini vurgulayarak, genç girişimcilere şu çağrıda bulundu:

Günümüzde teknoloji üretmek, küresel düzeyde rekabet edebilmek için bir gerekliliktir. Türkiye olarak düşük gümrük vergisi gibi önemli bir avantajımız var. Genç girişimciler, hayallerindeki ürünleri tasarlayarak bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeliler. Zaman harekete geçme zamanı!

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Related Posts

‘Krediyi Ziraat’ten değil Ziraat Katılım’dan aldım’

Eski Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, şirketine 265 milyon lira kredi aldığını doğruladı. “Ancak yöneticisi olduğum Ziraat’tan değil, Ziraat Katılım’dan aldım. Raporda ‘sehven’ yazılmış” dedi.

Altında yükseliş sürüyor: Piyasalarda Trump etkisi!

11 Temmuz 2025 Cuma altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 11 Temmuz 2025 Cuma altın fiyatları…

Emekli Olup Çalışırsam Maaşım Kesilir Mi?

Merhaba Kıymetli okuyucularım, sizlerde soru ve görüşlerinizi [email protected] e-posta adresime iletebilirsiniz. Türkiye’de emekli olmak mesele, ama olduktan sonra da geçinebilmek başlı başına başka bir mücadele. Birçoğumuz yıllarca çalışıp …

Sanayi üretim endeksi mayısta arttı

Sanayi üretim endeksi, mayısta aylık bazda yüzde 3,1, yıllık bazda yüzde 4,9 artış gösterdi.

Tavuk burger fiyatları 9 yılda katlandı: Asgari ücret artışa yetişemedi

Ünlü restoran zincirinin tavuk burger menüsü dikkat çeken fiyat değişimiyle gündeme geldi. Asgari ücret karşısındaki alım gücündeki düşüş ise çarpıcı boyutlara ulaştı.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.